A Ubisoft számítógépes játékfejlesztő cég és az örökségvédelem esete.

A Ubisoft által készített Assassin's Creed: Unity egy ismert és nagyon kedvelt számítógépes játék. 2014-ben került piacra, érdekessége pedig, hogy Franciaországban játszódik, a felhasználók így a korabeli Notre-Dame-hoz is elmehetnek.

Amikor a Notre-Dame sajnálatos módon leégett egy pusztító tűzben és a szakemberek az első pánik után találtak ugyan forrásokat a Notre-Dame-ról, de egységesen mindenre kiterjedő anyagot nem találtak hozzá. Azt hitték ilyen nem is létezik. Ekkor jelentkezett a Ubisoft játékfejlesztő cég és felajánlotta a Notre-Dame teljes általa létrehozott teljesen valósághű külső, belső 3 dimenziós modelljét. Ezen és ebben mászkálhatunk a játék során.

Az alábbi video a játékból lett felvéve amint a főszereplő felmászik a Notre-Dame-ra, egészen a csúcsáig, majd lefelé be is hatol a templomba. Érdemes a videón megfigyelni a részletek gazdagságát, a faragványok aprólékos részleteit, a szobrokat, a falazatok textúráját.

Az Assassin's Creed: Unity így nem csak egy újabb rész az orgyilkosokról szóló szériából. Arra is remek, hogy a játékban látott modellek alapján helyreállítsák Párizs tűzvészben majdnem megsemmisült ékkövét.

A Unitybe került Notre-Dame ráadásul nem csak kívülről látható, a program használói a katedrális belsejét is felfedezhetik. Ez egy újabb ok, hogy a szakemberek a játékhoz nyúljanak, hiszen a funkcióval áttekinthetik a digitális képeket, alaposan megkönnyítve ezzel a tervezést. Utóbbi azért is nehéz, mert kevés olyan forrás van, amelyre a szakemberek támaszkodhatnak.

Remekül szemlélteti a 3D térszkennelés csodáját és a példa szépen mutatja a 3D technológiák szerepét, helyét és fontosságát az örökségvédelemben. Természetesen a technológiára és nem a játék tematikájára gondolunk itt.