A Zsolnay Gyugyi gyűjtemény 3D túrájának szkennelése és egy csipet műtárgy szkennelés.

A 3D túrák elkészítéséhez a Matterport.com platformot használjuk. A platform nem csak szoftvereket hanem hardvereket is biztosít a felhasználóinak a 3D túrák elkészítéséhez. Egy Matterport Pro2-es lézer és fotó szkennerrel dolgoztunk. Ez egyszerre készít nagy felbontású fotókat, körbe forogva egy-egy pontról 6 fotót, valamint ezzel párhuzamosan egy-egy pontról lézeres szkennelést is végez a körülötte lévé térről. A nagy felbontású fotók biztosítják a 3D túrák képi textúrájának tökéletességét, a lézeres szkennelés pedig egy méretpontos 2 és 3 dimenziós modellt is ad, amire a fotótextúra tökéletese illesztéssel kerül rá.

Szakadó esőben érkeztünk meg reggel 8-ra Pécsett a Zsolnay Negyedbe. Egy kávé gyors magunkhoz vétele után, melyet Zsolnay Negyed Kézműves Boltok Utcájában a pékségben fogyasztottunk el, lementünk a Sikorski villához. Ebbe a negyeden belül található, különálló szép épületbe kapott helyet a Dr Gyugyi László műgyűjtőről elnevezett csodálatos kerámiagyűjtemény. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870–1910) időszakának termékei, amelyek három nagy korszakra oszthatók: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusaira.

A Sikorski villa előtt Komor István várt minket, a kiállítás kurátora. Minden szkennelést megelőz egy helyszíni bejárás. Megnéztük a helységek megvilágítását, külön a vitrinekét is és megvizsgáltuk az ablaktáblák nyitva legyenek e vagy sem. Úgy döntöttünk a legmegfelelőbb ha kizárólag a vitrinek világítására támaszkodunk, mert ez emeli ki legjobban a kerámiák szépségét, forma és színgazdagságát. A bejárás során nagyjából azt is eldöntöttük hol lesznek szkennelési pontok. A körülményekhez képest minél több ponton végezzünk szkennelést, mert elhagyni a modellből mindig lehet, de beletenni utólag már sokkal nehezebb feladat.

A kiállítás két szinten helyezkedett el több helységben több száz négyzetméteren. Kétszáz feletti lett a szkennelési pontok végső száma. Az összefüggő nagyobb vitrineket minél több pontból meg szerettük volna mutatni, hogy egyes darabok is a legjobban látszanak. A körbejárható egyedi vagy kiscsoportos vitrinek előtt akár 4 nézőpontból is szkenneltünk.

Megérte, mert a kiállításról készített 3D túra tényleg lenyűgözően mutatja be a Zsolnay Gyugyi kerámia gyűjtemény minden szépségét.

Külön érdekessége volt projektünknek, hogy a Zsolnay Örökségkezelővel történő együttműködésünk keretében elvégeztük 2 nagyméretű csodálatos kerámia az Alhambra váza és a Szecessziós váza fotó szkennelését, hogy ebből megalkothassuk a vázák 3 dimenziós modelljét. Ez egy első próbafotózás volt gyakorlatilag, melynek eredményéből már pontosan tudjuk milyen technikai és megvilágítási feltételek mellett kell elvégezni a végleges szkennelést a végső magas minőségű 3D modell előállítása érdekében.

Az első körös, 3D modell