Lenyűgöző és egyben informatív 3D túrákat készítünk

A Matterport 3D túrákkal valós fizikai környezetben tudjuk bemutatni a Pécsi Tudomány Egyetem:

 • épületeit,
 • auláit,
 • közösségi tereit,
 • előadótermeit,
 • a gyakorlati képzések helyszíneit,
 • és sport célú létesítményeit,

az INTERNETEN, ONLINE térben is.

A 3D túrákról

3D túrának vagy virtuális túrának is nevezik az olyan internetes szolgáltatásokat, melynek során egy teret vagy épületet bejárhatunk az interneten keresztül, olyan hatást elérve mintha az adott épületben vagy térben közlekednénk.

A 3D túra szolgáltatások között több fajta is létezik az előállítás technológiája szerint.

Tisztán fotó alapú 3D túra megoldások

Ebben az esetben az épület adott pontjairól speciális panoráma objektívvel vagy nagy látószögű lencsével körbe fotózzák az adott pontot és egy szoftver segítségével összefűzik ezeket a képeket egy túrává az épület adott pontjai között.

A fotó alapú 3D túrákban gyakorlatilag panoráma fotók között közlekedhetünk a panoráma képekre tett linkek segítségével.

A panoráma fotók összefűzésén alapuló 3D túrák esetén az adott térről vagy épületről összefüggő térbeli 3 dimenziós modell nem készül.

Fotó-, és lézer szkennelés alapú 3D túrák

Ezek a technológiák a 3D túra elkészítéséhez fotó- és lézer szkennelést is használnak.

A lézerszkennelés eredménye egy komplett 3 dimenziós épületmodell, ami le is tölthető OBJ file formátumban, ez pontháló szintjén tartalmazza a beszkennelt épület és berendezés struktúráját. Erre a ponthálóra, mintegy vázra, ráhúzzák a fotó szkennelés eredményét. Ennek több gyakorlati előnye is van.

Az épületről egy valós térbeli modellt kapunk, melyet meg is tekinthetünk a Matterport 3D túra felületén az egyik nézetben. Ez az úgynevezett “Babaház nézet (Dollhouse)” a túra felületén a bal alsó sarokban az egyik ikon.

A fotó- és lézerszkenneléssel készült 3D túrák felületén módunk van távolságokat is mérni, mely a lézerszkennelés miatt 1%-os méretpontosságú adatokat szolgáltat az adott terekről.

A NextVision3D Stúdió a 3D túrák elkészítéséhez a Matterport PRO2-es lézer-, és fotó szkennelési technológiát használja

Egyetemek, főiskolák és képzési intézmények Matterport technológiával készült interaktív 3D túrái

Mit tudunk nyújtani?

 • 3D túrák területén Matterport partnerek vagyunk, Matterport PRO2-es lézer- és fotószkennert használunk az épület 3D modelljének és a 3D túrának az elkészítéséhez.
 • Az egyetem ikonikus épületeinek, auláinak, előadótermeinek, sport komplexumainak, kutatási komplexumainak és közösségi tereinek bemutatása, méretpontos és interaktív 3D túrával, lélegzetelállító részletességgel
 • A 3D túra egyetemi közösség építő ereje
 • Az intézmény történelmével és jelenével kapcsolatos videók, képanyagok, hang és szöveges tartalom ágyazható a 3D túrák felületébe
 • megoszthatók a túrákban a tanulmányi osztály információi, fogadóórák, vizsgaidőpontok, stb,
 • A kiegészítő információk elhelyezési lehetősége, felhasználóbarát szerkesztői felületen történik.
 • Az egyetemi karok eredményeinek bemutatása a a 3D túra felületébe ágyazott képeke, szövegek és videókkal
 • Helység méretekkel ellátott, méretarányos alaprajzok az egyetemi épületekről.
 • Marketing és PR anyagok nyersanyagai, videók, nagy felbontású képek, generálhatók a 3D túrából a Matterport felhasználói felületén
 • Interaktív 3D túrás információs rendszer készítése
 • A mai legmodernebb internetes követelményeknek megfelelő marketing tartalom, weboldalba ágyazható, vagy linkként is megosztható
 • Exkluzív látogatói élményt biztosít
 

A Matterport 3D túrák nyújtotta szolgáltatások

Videó, kép, hang és szöveges tartalom beágyazása a PTE 3D túráiba.

A meglévő marketing anyagok a videóktól a képeken át a szövegekig a Matterport fiók felhasználóbarát felületén egyszerűen elhelyezhető a 3D túrába. Behívhat közösségi média tartalmakat, a rendszer kompatibilis a legtöbb közösségi platformmal. A 3D túrába elhelyezhet egy másik 3D túrát is, így biztosítva az átjárhatóságot több 3D túra esetén.

3D túra megoldásunkkal minden adott ahhoz, hogy a Pécsi Tudomány Egyetem egy teljesen új módon mutassa be magát az érdeklődőknek és támogassa gyorsan elérhető valós térbe helyezett információkkal oktatóit és diákjait az egyetemmel és a képzésekkel kapcsolatban.

A 3D túrából automatikusan generált minőségi képgalériák

A Matterport technológiával elkészített 3D túráinkból automatikusan mentésre kerülnek képek 7680 x 4320 px (33 Megapixel) méretben és nagyon jó minőségen, amik egyszerűen letölthetők a Matterport felhasználói felületén.

Méretükből adódóan kiválóan alkalmasak bármely médiamegjelenések kép alapanyagául a print-től a webes megjelenésekig.

A Matterport 3D túrák kezelésére szolgáló fiókjában mód van a 3D túra bármely tetszőlegesen kiválasztott nézőpontjából fotókat menteni.

Videó készítése és mentése a 3D túra alapján

A Matterport fiók 3D túrák kezelésére szolgáló felületén igényeink szerint számos választási és beállítási lehetősséggel készíthetünk attraktív videókat.

A lézerszkennelés eredménye a kompatibilitás 3D, CAD és építőipari szoftverekkel

A szkennelés után letölthető OBJ formátumú file ami a szkennelt terület ponthálóját tartalmazza, 1%-os méretpontosság mellett 10 méteren és ez megnyitható az összes 3D megjelenítéssel foglalkozó szoftver esetében. Alkalmas metszetrajzok, alaprajzok további generálásához. A teljes szkennelt terület alaprajzai egyből letölthetőek a Matterport fiók felületén PDF formátumban.

Építőipari beruházások során egy Matterport szkennelés támogatja a felmérést és a tervezést

A lézeres szkennelés eredménye egy 1%-os méretpontos pontháló, amivel tovább dolgozhatnak az építőipari szakemberek. Villanyos, gázos, építész, ellenőr, mindenkinek adhat pontos alapadatokat a komplexumról. 

Átalakítások és bővítések esetén alkalmas a Matterport szkennelés a tervezés-, és a verziók kipróbálásának támogatására.

3 dimenziós modell

A Matterport szkennelés után elkészül a teljes szkennelt 3 dimenziós modellje 1%-os méretpontossággal.

PR és marketing lehetőségek

Pr szempontból hír értékű, hogy a Pécsi Tudomány Egyetem új, kreatív módon mutatja meg magát a nagyközönségnek. PR kampányt lehet a 3D túrák hivatalos megjelenése után szervezni.
Egy ilyen hírt, ilyen tartalommal örömmel lehoz egy sor hírportál, blog, influencer, stb. A 3D túrából a teljes sajtóanyag magas minőségben generálható, képekkel, videókkal.